Podle místní lidové historie bylo vinařství původně založeno mnichy z Pannonhalmského Arch opatství před několika stovkami let s cílem uspokojit potřeby opatství. Technologie vinařství je velmi tradiční a lze ji charakterizovat jako technologii ručního zpracování. Téměř veškerá práce na vinicích je ruční, aby byla vinné révě věnována maximální pozornost a péče. Kvašení a zrání vína probíhá v různě velkých dubových sudech. O regulaci teploty a vlhkosti se stará matka příroda a staletý sklep vybudovaný z pevné skály. Vína ze sklepa zrají v dubových sudech minimálně jeden rok a další rok v lahvi.
Ve vinařství najdete všechny hlavní druhy hroznů pěstované na vanařském kopci Somló v oblasti nad Balatonem, ale jako hlavní druhy jsou vybrány tři hrozny. Vyšší pásy plantáže s převážně čedičovou drtí pokrytou půdou se nejlépe hodí ke starobylému typu Furmint. Furmint dává plné silné a dobře vyzrálé víno a réva je náchylná k ušlechtilé hnilobě.
Hárslevelű je vybráno jako dobrý doplněk k Furmintu, protože dává velmi aromatické a kořenité víno.
Třetím a možná nejdůležitějším typem je Juhfark (doslova znamená ovčí ocas). Tato odrůda je vlastní odrůdou hroznů Somló. Jde o velmi elegantní víno s robustními kyselinami s čistou hroznovou chutí. Nejlepší charakteristikou Juhfarku je, že dokáže pokorně vyjádřit velmi unikátní teritorium oblasti Somló.